Schilderspel

« De kunst om te schilderen behoort toe aan kunstenaars. Het spel om te schilderen behoort toe aan alle anderen. »

Arno Stern

Een plaats ver van nieuwsgierige blikken.
Waar iedereen in alle vrijheid komt schilderen.
Een open deur naar een wereld zonder oordelen.
Een workshop die zelfexpressie en zelfrealisatie stimuleert te midden van anderen.
Voor iedereen van 3 tot 103 jaar!

Geen vereisten. Het beste wat je kan overkomen is jezelf zijn. Deelnemen aan het Schilderspel betekent schilderen, in het gezelschap van anderen, zonder model, zonder oordelen, zonder vergelijkingen, in omstandigheden die ons toelaten om ons innerlijk “spoor” uit te drukken.

In deze rustgevende omgeving winnen we aan zelfvertrouwen. We spelen met het schilderproces en we breken beetje bij beetje los van de nood om te behagen en  goedkeuring te zoeken. We drukken onszelf uit, op een persoonlijke manier, en dit te midden van anderen.

De voordelen

Schilderen tijdens het Schilderspel heeft veel positieve effecten : het bevordert autonomie en concentratie, durf en zelfvertrouwen. Het herstelt en ontwikkelt spontaniteit.

L'autonomie

Focus

Dapperheid

Zelfvertrouwen en eigenwaarde

Ontspanning en verjonging

De plek nodigt je uit om in de aanwezigheid van jezelf te zijn. Je kunt je opladen door het plezier van het doen en niet van het communiceren. Alleen het moment van spelen telt.

Praktisch

Het Schilderspel is een jaarlijkse cyclus (25 à 30 sessies) met wekelijkse sessies van 90 minuten (45 min. voor kinderen jonger dan 6 jaar). Je komt naar de workshop zoals je naar je sport of muziekles zou gaan. Het is mogelijk om doorheen het jaar lid te worden van een groep.

 URROOSTERS
Wekelijkse sessies vanaf september ’23

 • woensdag 16u30 tot 18u
 • zaterdag 9u30 tot 11
 • 45min voor <6 jaar

TARIEF
Abonnement van september tot juni (30 sessies)

 • Sessie 90 min: 540€ (gelijk aan 18€/sessie)
 • Sessie 45 min: 450€ (gelijk aan 15€/sessie)

Prijs aangepast volgens het aanvangstijdstip.

LOCATIE

Kinderboerderij Hakunamatata
Langevelde 34, 1785 Merchtem
10′ van ring Noord van Brussel)

TAAL: Meertalig NL-FR-EN

Op afspraak in het atelier of tijdens een infomoment.

«HET GAAT NIET ALLEEN OM CREATIVITEIT. HET GAAT OM DE PERSOON DIE JE WORDT TERWIJL JE CREËERT. » – Charles Peacock

faq

WIE KAN DEELNEMEN AAN EEN Workshop SCHILDERSPEL?

Het Schilderspel bereikt een heel ruim en gemengd publiek. Het is een activiteit voor zowel kinderen als volwassenen. Deze mix (leeftijd, taal, cultuur, opvoeding/opleiding, …) typeert het Schilderspel. Iedereen is gelijk tegenover zijn blad papier. Binnen de workshops worden de verschillen als het ware « weggegomd » en er is geen concurrentie.

HOELANG DUURT EEN SESSIE?

  Een wekelijkse sessie duurt 90 minuten. Iedereen is vrij om de plek te verlaten wanneer hij/zij vindt dat hij/zij klaar is. De schilderijen blijven in het atelier en kunnen van de ene sessie op de andere worden voortgezet. Voor kinderen jonger dan 6 jaar is de aanbevolen tijd 45 minuten (of minder, afhankelijk van het kind).

  MAG IK MET MIJN EIGEN KIND KOMEN?

   Voor kinderen jonger dan 5 jaar wordt gevraagd dat de ouder deelneemt aan het schilderspel zodat hij/zij bij het kind kan zijn als het klaar is.

   WAAROM BLIJVEN DE SCHILDERIJEN IN HET ATELIER?

    Aangezien het om een spel gaat, is het niet de bedoeling om een “product” te ontwerpen.

    Het schilderen zelf staat centraal. We maken geen kunstwerk en we aanschouwen het resultaat niet. In dat opzicht is het uitgesloten dat een persoon zijn schilderij daarna meeneemt of er een foto van trekt.

    WAT IS HET VERSCHIL MET KUNSTTHERAPIE OF EEN LES PLASTISCHE OPVOEDING?

     Spelen is niet hetzelfde als een kunstwerk maken. Het spel wordt ervaren tijdens de activiteit. Er komt geen product uit voort.

     We herbronnen door het plezier van iets te doen en niet van te communiceren. Dit spel begint opnieuw bij elke sessie. Het is natuurlijk, coherent en eindeloos.

     Ook al zijn herbronning en welzijn voordelen van het spel, toch komen we er niet naartoe  met als  doel iets te “genezen” zoals in therapie. We kijken niet naar de sporen van het spel om iets te gaan interpreteren.

     WAT IS DE ROL VAN DE “DIENAAR” VAN HET SCHILDERSPEL?

      De “Dienaar” is de begeleidster die staat in dienst van het spel en van de spelers.

      Ze helpt om een schilder mengsel voor te bereiden, een duimspijker te verplaatsen die het traject verspert waarop het penseel wenst te gaan. Ze brengt een kruk, helpt een nieuw papier op te hangen, …

      Opgeleid door Arno Stern, heeft de “Dienaar” geleerd om elke persoon met respect voor zijn/haar vrijheid van expressie te omringen. Ze staat tevens garant voor het niet-competitieve en niet-veroordelen karakter van de workshop. Ze moedigt elke deelnemer aan en ze begeleidt iedereen om nog verder te gaan, om vertrouwen te winnen. Haar welwillende aanwezigheid is net wat u nodig heeft om u goed te voelen in deze workshop. Haar rol is essentieel.

      WAAROM IS ER GEEN PROEFSESSIE?

      De dynamiek van het spel ontstaat door de uitvoer van het spel, in een kader waarin niet-oordelen essentieel is. Het is ook daarom dat alle schilderijen in het atelier blijven. Wij schilderen voor het spel en niet om een kunstwerk te maken.

      Informeer u dus goed om verwarring te voorkomen. Maak een afspraak zodat we samen het atelier kunnen bezoeken. Dan heb je alle elementen om op te gaan in de dynamiek. En laat je dan verrassen …

      WAT IS EEN “Schilderoord”?

      Het “Schilderoord” is de naam die Arno Stern gegeven heeft aan de plaats waar het

      Schilderspel plaatsvindt. Deze plaats maakt integraal deel uit van deze benadering, .de specifieke kenmerken ervan moeten gerespecteerd worden.

      Het is een gezellige en kleurrijke plek zonder ramen. Ze nodigt je uit om het huidige moment te beleven waar alleen het moment van het spel telt (geen externe prikkels).

      Via het Schilderspel is ieder mens in staat om uit te drukken wat niet op een andere manier kan worden gemanifesteerd. 

      UIT WELKE gereedschap BESTAAT HET SPEL??

        De Pallettafel : In het midden van de ruimte staat een pallettafel uit 18 kleuren met drie penselen per kleur.  Deze pallettafel is een ontmoetings- en uitwisseling plaats. Een plaats van heen- en weer gaan tussen je eigen papier (je eigen wereld) en de pallettafel (de anderen). 

        Het wit papier : iedereen beschikt over de ruimte die overeenkomt met het papier dat met duimspijkers op de muur geprikt is. Deze ruimte is eindeloos. Het formaat van het schilderij kan vergroot worden indien nodig.

        De duimspijker: waarmee het wit papier op de muur wordt geprikt. Maar bovenal is het een object van uitwisseling met de begeleidster  die zorgt voor het goede verloop van het spel en het welzijn van elke deelnemer.

        Een mengtafel: staat ook ter beschikking in het atelier. Het is dus mogelijk om andere kleuren te creëren. Met al deze kleuren kan men expressief gaan schilderen!

        De gereedschappen van het spel worden beschouwd als relationele gereedschappen tussen de deelnemers en de “Dienaar”. Het zijn communicatiemiddelen die helpen om de rol van de “Dienaar” duidelijk te maken aan de deelnemers: ze staat ten dienste van hun noden. Ze is er niet om ideeën te geven of om de inhoud van het schilderspel te beoordelen.

        Qu’est ce que la Formulation?

          «L’acte de tracer fait partie des nécessités fondamentales de l’être et la disposition pour cet acte est en chacun. Son accomplissement donne un plaisir sans bornes» Arno Stern

          IS HET MOGELIJK OM MET MIJN KLAS OF GROEP DEEL TE NEMEN?

            Neem contact met ons op om samen een formule op maat uit te werken, die kan worden gecombineerd met tijd op de kinderboerderij.

            Wij kunnen ook informatie- en bewustmaking sessie over deze aanpak plannen in uw organisatie.

            « We hebben het hier over het meest ondoordringbare mysterie: de constructie van een persoon door zichzelf .. Expressie door middel van tekenen, vorm, kleur is een gelegenheid voor deze ontmoeting met zichzelf; geconfronteerd worden met een blanco vel papier is duizelingwekkender dan geconfronteerd worden met een spiegel. » 

            Albert Jacquart

            KALENDER

            ONZE EVENEMENTEN

            SCHILDERSPEL- nieuwe cycle september ’23 
            Kinderboerderij Hakunamatata, Merchtem
            woensdag 16.30-18.00

            zaterdag 9.30-11.00
            voor volwassenen, tieners en kinderen

            Getuigenissen

            Als leraar en kunstenaar vergeet ik meestal dat schilderen in de eerste plaats spelen is. Cécile en haar atelier hebben me opnieuw de betekenis van het spel in de schilderkunst geleerd, het onherleidbare belang ervan. Er is geen spel zonder plezier, en geen schepping zonder spel. In het spel van het schilderen (her)ontdekte ik vrij plezier, zonder inzet, en ik (her)vond de smaak van vrijheid; vergelijkbaar met een duik in de leegte: niet per se zacht en zoet, maar verrassend vruchtbaar en overweldigend.

            Cécile Minot

            Super stages! Cécile, die ze begeleidt en organiseert, is lief, creatief en origineel (net zoals haar kampjes) en de kinderen krijgen er een introductie tot Frans bij. Een fijne mix van activiteiten! Warm aanbevolen.”

            Mama Giulia en Louis

            Ze hebben een superweek achter de rug! Zeer professioneel georganiseerd! Persoonlijke aanpak. Duidelijke visie. Op een fijne manier Frans geleerd! Dank u!!!!!”

            Mama Sofia

            Een aanrader! Puur en kleinschalig kampje met focus op muziek, natuur en de franse taal. Kampje waar kinderen zich nog eens écht vuil mogen maken, iets bijleren en tegelijk heerlijk kunnen buiten spelen. Prachtig in z’n eenvoud

            Ouders Gaspar

            Bronnen

            Als je het Schilderspel en het werk van Arno Stern verder wil verkennen, vind je hier referenties naar lectuur en websites. Ze zijn meestal te lezen in het Engels, het Duits, het Frans en het Spaans.

            VIDEO'S

            Een reeks video-interviews met Arno Stern zijn online beschikbaar. De documenten bieden de mogelijkheid om de eenvoud en het belang van het Schilderspel, alsook zijn geschiedenis en zijn impact te begrijpen.

            De titels van de video’s geven je info over het onderwerp dat aan bod komt:

            1. De Vinder
            2. Het verhaal
            3. Het spoor
            4. De formulering
            5. De universele code
            6. De reizen
            7. Organisch geheugen
            8. Het Schilderspel
            9. Het Schilderoord
            10. De Dienaar
            11. Kunstonderwijs
            12. De impasse van de consumptie,
            13. De toekomst van het Schilderspel.

            MEER LEZEN

            “Gelukkig hoe een kind schildert” Arno Stern

            «Als men een idee wil hebben van de toekomst van de mensheid, komt men naar het Schilderspel kijken (…), hier is iedereen zichzelf onder de anderen, hier zijn de relaties harmonieus in verscheidenheid en ook door verscheidenheid. »

            Arno Stern

            newsletter

            * indicates required