copains des bois

« BUITEN OPVOEDing IS HET WEZEN AANSPREKEN IN AL ZIJN DIMENSIES »
Louis Espinassous

Een onderdompeling in het bos, om te groeien en zich te ontwikkelen in de natuur dankzij een  welwillende  en stimulerende begeleiding.

Om te ontdekken, uit te proberen, vrij te bewegen, te creëren en te spelen.

Het programma “Copains des Bois © ” wordt rijkelijk voorzien van speelse, creatieve activiteiten en vrije speeltijd. Het wordt gedreven door educatieve benaderingen zoals de Angelsaksische “Forest School” en Maria Montessori’s benadering van het kind.

In bredere zin  maken de activiteiten deel uit van een dynamiek van milieu-educatie (EE). Inderdaad, zoals Louis Espinassous zei: “opdat kinderen de wereld zouden begrijpen en hun intelligentie kunnen ontwikkelen, moeten ze in bomen klimmen en in het bos rennen”.

Met “Copains des Bois©” wil CasaVerde vzw een diepe verbinding mogelijk maken met de natuur, met zichzelf en met anderen. De bedoeling is om het gevoel van verbondenheid met de natuur en met de gemeenschap te herstellen, terwijl de ontwikkeling van het individu wordt gestimuleerd en het bewustzijn van respect voor levende wezens wordt vergroot.

DE VOORDELEN

Zich uitleven en vrij bewegen in de natuur levert  tal van voordelen op, zorgt voor welzijn en herbronning  voor iedereen. Vanuit educatief oogpunt stelt de kinderen in staat om:

Motorische vaardigheden te ontwikkelen

Uit te vinden, te verbeelden en te creëren

Wetenschappelijke waarnemingen te doen

Zintuiglijke experimenten uit te voeren

Het gevoel van autonomie en zelfdiscipline te ontwikkelen

Immuniteit en gezondheid op te bouwen

Hun plaats , hun eigen identiteit te vinden

Taalvaardigheden te ontwikkelen

Hun batterijen op te laden en om te gaan met overstimulering (activiteiten, beeldschermen, stress, enz.)

Een samenhorigheidsgevoel op te bouwen, een samenwerkingsgeest te ontwikkelen

ONZE FORMULES

In alle weersomstandigheden en seizoenen, om te verkennen, te verbeelden, te observeren, te ontmoeten:

Gezinnen

wordt in de Dagen van herbronning,  zintuiglijke en creatieve verkenning. In modus  “onderpompeling in het bos”.

Afwisseling tussen persoonlijke tijd  en momenten van uitwisseling tussen ouder en kind. Gesprekken over ouderschap en welke plek in de opvoeding gegeven wordt in de aan het “buiten zijn”.

Kinderen

“Bos School” programma, weekenddagen en vakantiestages.  Leeftijd van 3 tot-10 jaar oud.

Zich onderdompelen in het bos, insecten observeren, hutten maken, de verbeelding ontwikkelen. Groepsdynamiek en vrij spel. 

Meertalige groepen en kennismakingscursussen Taal: FR – NL- EN

Evenementen op maat

Je stelt een groep samen voor een educatieve dag,
een evenementof een teambuilding.

Samen zullen we een op maat gemaakt onderdompelingsprogramma in het bos opstellen. Zintuiglijk leven, kunst en natuur, seizoensgebonden rituelen, ontdekkingsspelletjes.

Verjaardagen, rituelen

Een geweldig spel en ceremonie om in contact te komen met de seizoenscyclus van het verstrijken van de tijd.

Ritueel in het bos voor iedereen, om een levensgebeurtenis te vast te leggen of om af te stemmen op de cyclus van de seizoenen.

Formule op maat: kunst en natuur, mandala, verhalen vertellen, picknick

Professionals

” 

Advies en ondersteuning om meer “natuur” en “buiten zijn” in uw activiteiten op te nemen. 

Training en groepsuitstapjes in het bos volgens de seizoenen.

met het ‘”Academie Copains des Bois”

 

« ALS KINDEREN VRIJ ZIJN OM IN DE NATUUR TE BEWEGEN, DAN KOMT HUN KRACHT NAAR BOVEN. »
Maria Montessori

faq

WAT GEBEURT ER tijdens een bosdag?

is De activiteiten variëren naargelang het weer, de seizoenen, de groepsdynamiek en wat de natuurlijke omgeving biedt.

Een typische dag omvat: een welkom- en opstartmoment, een update van de leef- en veiligheidsregels, een wandeling, het opzetten van een “basiskamp”, een gezamenlijke picknick, en een rustig moment. Binnen dit kader een scala aan mogelijkheden: zintuiglijke stimulatie, natuurcreaties, klimmen, hutten bouwen, insecten observeren, spelletjes, cursussen, modderspelen, enz.

WAT IS DE ROL VAN DE BEGELEIDENDE VOLWASSENE?

De volwassene is een getrainde begeleider. Zij/hij biedt een veilig kader, zowel emotioneel (aanwezigheid, luisteren naar persoonlijke behoeften, hulp) als materieel (organisatie van de ruimte, huisvesting, materiaal). Zij/hij wekt enthousiasme op en stelt activiteiten voor die aansluiten bij de behoefde van de kinderen. Naast de voorgestelde activiteiten biedt zij/hij een stimulerende en geruststellende aanwezigheid tijdens de vrije speeltijd.

WAAR VINDEN DE ACTIVITEITEN PLAATS?

De activiteiten van Copains des Bois© gaan  hoofdzakelijk door in Zoniënwoud (Woluwe of Ukkel).

De activiteit kan ook plaatsvinden in een groene omgeving in uw buurt.

Welke kleding?

Kleding is essentieel voor een geslaagde dag in het bos:: een broek en een waterdichte jas (skikleding in de winter of K-Way in de zomer), goede schoenen en sokken, thermische kleding in de winter en lichtere lange kleding in de zomer.

WAT gebeurt er BIJ SLECHT WEER?

“Slecht weer bestaat niet, enkel slechte kleren”.

We trekken  er in alle seizoenen en weersomstandigheden op uit, met een zeil om onder te schuilen en een warme drankje om samen te delen.

Bij extreme windvlagen zijn de bossen soms gesloten. In dat geval beslissen we samen over een andere datum of een terugbetaling.

MIJN KIND SPREEKT GEEN FRANS/NEDERLANDS, IS DAT EEN PROBLEEM?

Meertaligheid maakt integraal deel uit van de werking van onze vereniging. Alles wordt in het werk gesteld om het kind op een speelse en spontane manier vertrouwd te maken met talen. We moedigen mensen aan elkaar te ontmoeten en elkaar te helpen. Onze begeleiders zijn meertalig (FR-NL-EN) zodat iedereen zich op het gemak voelt.

Groepen op maat kunnen worden gevormd waarbij  het leren van het Frans of het Nederlands deel uitmaken van de dynamiek van de georganiseerde dagen/stages.

EN WANNEER IEMAND NAAR TOILET MOET?

In natuur-modus. Vergeet niet om reservekleren mee te nemen voor de jongere kinderen. Voelt je kind zich onwennig? Neem de tijd om hem/haar voor te bereiden, of zelfs om met hem/haar te trainen als het de eerste keer is.

IS HET MOGELIJK OM EEN GROEP OP MAAT TE MAKEN?

Ja, absoluut, neem daarvoor gewoon contact op met ons. Samen denken we na over wat bij jou als programma of dag past. Bijvoorbeeld: voor een evenement, een opleidingsdag, een workshop met een groep die elkaar kent of een focus op een bepaalde taal.

IK WIL GRAAG GETRAIND WORDEN IN DE "Copains des Bois" AANPAK, WAT KAN IK DOEN?

We organiseren cursussen voor het grote publiek  en bieden training en coaching aan op maat. Neem contact op met ons om een programma samen te stellen dat bij u past. Dit kan in de vorm van een educatieve dag voor professionals, een conferentie of een lange coachingsessie in het veld met uw groep/klas.

Meer informatie over Copains des Bois opleidingen vindt u hier.

IK WIL MET MIJN GROEP/Klas BUITEN. WAT MOET IK DOEN?

Neem contact op met ons. Afhankelijk van uw behoeften stellen we een ondersteuningsprogramma op dat bij u past. Dit kan in de vorm zijn van een educatieve dag voor professionals, een conferentie of een lange begeleiding in het veld met uw groep/klas.

Meer info over Copains des Bois© coaching hier.

«Vrij spel is de manier waarop de natuur kinderen heeft begiftigd…
o
m ze te leren dat ze niet hulpeloos zijn. » 

Peter Gray

KALENDER

ONZE EVENEMENTEN

In weer en wind, om te verkennen, te verbeelden, te observeren en te ontmoeten:
COPAINS DES BOIS – FAMILIEDAG
Zoniënwoud, Woluwe
03/09, van 10u tot 15u

Herbronning, zintuiglijke en creatieve verkenning. Een bosdouche voor de hele familie. Persoonlijke tijd en momenten van interactie  tussen ouder en kind. Gedachetwisselingen over ouderschap en de plaats in opvoeding  van het “buiten zijn”.

COPAINS DES BOIS – ACADEMIE

Training voor professionals ( taal FR) 

Zoniënwoud, Woluwe
Najaarcylcus: oktober – december

Découvrir l’Académie Copains des Bois

Getuigenissen

Copains des Bois c’est un moment de découverte et de détente au grand air et les enfants reviennent ravis. Ils adorent chipoter, gratter et découvrir ce qu’il y a sous la terre, regarder les insectes et aussi jouer avec des branches d’arbres et se raconter des histoires. Chaque arbre est une occasion de faire de l’escalade et de tester son équilibre. C’est à chaque fois une matinée différente et enrichissante.

Hautement recommandé! Un stage où les enfants peuvent vraiment se salir, apprendre quelque chose de nouveau et en même temps jouer dehors. Magnifique dans sa simplicité.

” J’ai eu le privilège de pouvoir participer à plusieurs journées comme accompagnante bénévole. Ces expériences m’ont profondément inspirée et enrichie et je recommande de tout cœur ces stages d’exception”. 

Mia

Notre expérience avec Copains des Bois est un magnifique souvenir! Ma fille a participé chaque semaine pendant 3 années. Elle a eu cette chance de pouvoir être en liberté en forêt, par tous les temps et de vivre en communauté avec des vrais amis pour la vie. Avec ce cadre ultra stable et enraciné qu’établit Cécile, c’est sécurisant. Cela permet l’épanouissement de son propre libre arbitre et l’actualisation de l’imaginaire devenu vrai de chaque enfants. Cécile a aussi un trousseau d’outils et de jeux en nature, de construction de soi ou de groupe qu’elle sort dès qu’elle sent le besoin du groupe ou de certains enfants. Il y a un parfait équilibre entre la construction individuelle et en groupe, entre espace personnel et espace partagé.  Chaque enfant rentre enrichi intérieurement, énergisé et serein.” 

Mia maman de Véga

Cécile a un super contact avec les enfants! Elle a animé l’anniversaire de ma fille et tout s’est déroulé parfaitement; les enfants ont particulièrement apprécié le rituel Montessori et le bricolage. 

De middelen

LECTURE

Louis Espinassous “Besoin de nature”

La place du Vivant dans l'éducation

Cécile Struyven interviewée par Sophie Vanden Plas du Festival Out of the Books.

newsletter

* indicates required